SAKKE 2011

VEISTOSNÄYTTELY

TURUN YLIOPISTON KASVITIETEELLISESSÄ PUUTARHASSA

 

Turun yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa Ruissalossa vieraili viime vuonna yli 20.000 kävijää. Monet näkivät myös kasvihuoneiden edustalla olleen 4,5 m korkean ”Pusku” – kiviveistoksen sekä ulkopuutarhaan sijoitetut siniset kivet. Nämä kivet johdattivat reitin puutarhan uuteen osaan, jonka ympäristöön kuvanveistäjä Sakari Peltolan veistosnäyttely levittäytyi.

Näyttely saa nyt jatkoaikaa, ja teokset ovat esillä myös tänä kesänä puutarhan ympäristössä !!

Näyttelyn toistakymmentä teosta muodostavat satoja metrejä pitkän veistospuistomaisen kokonaisuuden. Suurin osa teoksista on valmistunut viimeisen kolmen vuoden aikana ja esillä nyt ensimmäistä kertaa.

Vakava ja kova kivi roiskuu ja taipuu muotojen melskeessä; rakenteellisissa graniitti-veistoksissa perinteinen kivikuvanveisto saa kyytiä ja mikroskooppisen pienetkin asiat ovat konkretisoituneet monumentaalisiin töihin. Suomalaiskansallisesta Savotta-teoksesta päästään Kelon, Puskun, Parven ja Lypsyn kautta aina Puhkeaviin kupliin.Rivien väleistä löytyy kommentteja suomalaiseen identiteettiin, luontoon, ihmisten maailmaan ja kotimaassa harjoitettavaan kulttuuripolitiikkaan.

 

Sakari Peltola on Varsinais-Suomessa Loimaalla toimiva kuvanveistäjä jonka ominta materiaalia on suomalainen kivi. Peltola on osallistunut lukuisiin näyttelyihin kotimaassa sekä useisiin kuvanveistotapahtumiin ulkomailla. Peltolan vanhempiin teoksiin voi tällä hetkellä törmätä myös muualla Suomessa, esim. Villilän kartanon alueella Satakunnassa sekä Linnanmäen huvipuistossa Helsingissä.

 

Näyttelyä ovat tukeneet: Loimaan Kivi, Loimaan ja Vehmaan kulttuuritoimet, Kuljetusliike Velj. Peräaho sekä Suomen kulttuurirahasto.

 

YHTEYDENOTOT / CONTACT:

SAKARI PELTOLA

sakkepeltola(at)gmail.com 

 

© Copyright 2009 Sakari Peltola. All artworks, photos and web-page design by Sakari Peltola, Finland